Het wassen van wol en zijde
Wol en zijde zijn delicate weefsels. Behandel ze met zorg en respect, dan kun je heel lang plezier hebben van dit ondergoed.
Het wassen van kledingstukken van deze materialen kost net even meer inspanning en oplettendheid dan bij bijvoorbeeld katoen.
Als je een wasmachine hebt met een goed werkend wolwasprogramma is het niet moeilijk.
- Stel de wasmachine goed in: Wolwasprogramma gevolgd door interval centrifugeren.
- Temperatuurknop echt helemaal uit : dertig graden is vaak toch te warm voor 100% natuurlijk behandelde wolvezel.
Wol geeft een schrikreacie op de afwisseling van warmer en koud water (zoals bij een normale was gebeurt), hierdoor krimpt het, dus dit moet je voorkomen.
- Gebruik een biologisch wasmiddel bedoeld voor wol en zijde.
Ecover en Sonett hebben uitstekende wasmiddelen (te koop bij de natuurvoedingswinkel). Beter geen synthetische wolwasmiddelen gebruiken, want deze leggen een coating om de vezels heen waardoor het materiaal niet meer optimaal zijn werking kan doen. Bovendien slijt het materiaal eerder bij sythetische wasmiddelen, er kunnen bijvoorbeeld gaatjes in komen.
Geen wasverzachter gebruiken.
- Na het wassen het kledingstuk enigszins in vorm modelleren door er licht te aan te trekken en liefst plat laten drogen.
- De wasdroger is uit den boze!!!
Handwas:
- Maak een sopje van ongeveer 20 graden en weinig biologisch wolwasmiddel.
- Spoel het kledingstuk door het water. Geef vlekken wat extra aandacht.
- Laat het sop wegstromen en sla het kledingstuk (rustig) uit op de rand van de wasbak, zo sla je het vuil uit de kleding.
- Spoel na met schoon water op dezelfde temperatuur
- Rol het kledingstuk in een handdoek en druk (niet wringen!) het water uit de handdoek.
Deze beschrijvingen gelden vooral voor wol of wol/zijde. Met puur zijde moet je ook heel voorzichtig zijn, maar het kan net iets beter tegen een stootje. Als puur zijde een keer perongeluk iets te warm of met het verkeerde wasmiddel wordt gewassen is dat nog niet het einde van het kledingstuk.
Tips:
Als een kledingstuk eigenlijk niet vies is, maar wat verfrissing nodig heeft, kun je het een nachtje buiten hangen. Mist en ochtenddouw doen wonderen.
Bij kleine vlekjes kun je ook alleen het vlekje behandelen. Gewoon met een doekje met wat water. Eventueel wat huishoud- of ossengalzeep gebruiken.
Een scheut azijn in het laatste spoelwater is goed voor de vezels en frist de kleuren mooi op.